Laminowane blaty w kuchni

Są bardzo estetyczne. Na rynku dostępne jest bogactwo wzorów i struktur powierzchni, gdzie płyta imituje drewno, kamień i inne materiały.  Są dość odporne na zabrudzenia, tłuszcz, działanie środków chemicznych, wysoką temperaturę i wpływ promieni UV. Bardzo łatwe do utrzymania w czystości, wystarczy ściereczka zwilżona wodą i płynem do naczyń.

Powierzchnia robocza blatu laminowanego nie przepuszcza pary wodnej, jednak nie dotyczy to krawędzi cięcia. Te miejsca profesjonalnie zabezpieczamy odpowiednimi listwami wykończeniowymi i środkami zapobiegającymi przenikaniu wody do środka płyty.
W użytkowaniu blatu laminowanego w kuchni należy unikać bezpośredniego stawiania na nim gorących naczyń. Używamy podkładek izolacyjnych. Mimo odporności na zarysowania i wgniecenia nie tniemy bezpośrednio na blacie warzyw czy mięsa – konieczna jest deska do krojenia. Uderzanie tępymi i ostrymi narzędziami zostawia ślady.

Zniszczony blat łatwo wymienić na nowy, gdybyśmy więc po kilkunastu latach mieli na to ochotę, koszt jest stosunkowo niewielki.