Czy istnieją spisane zasady ergonomii w kuchni?

Tak istnieją. Lata badań firmy Blum doprowadziły do usystematyzowania tego zagadnienia. Musimy jednak pamiętać, że nie w każdym pomieszczeniu da się zaaranżować kuchnię idealną, a człowiek jest istotą o indywidualnych potrzebach. Naukowcy z firmy Blum wydzielili w kuchni pięć podstawowych stref , filozofię tę nazwano „Dynamic Space”. Są to: strefa zapasów, strefa przechowywania, strefa zmywania, strefa przygotowywania posiłków i strefa gotowania. Według tych zasad niezwykle istotna jest kolejność stref, ale i rozwiązania w samych szafkach. Zaczynamy od ustawienia lodówki i szafy na zapasy, następnie szafka, w której przechowujemy pojemniki, sztućce itp. na dole, a nad nią miejsce na naczynia, z których korzystamy najczęściej, dalej strefa zmywania ze zlewem i zmywarką, później długi blat strefy przygotowania posiłków z szafkami na miski, drobne agd, a na końcu płyta grzewcza z krótkim blatem odkładczym, pod którą swoje miejsce znajda garnki i patelnie, całość zamyka słupek piekarnika. Dla osoby praworęcznej kuchnię budujemy od lewej do prawej, dla leworęcznej odwrotnie. Ergonomicznie korzystniejsze są szafki z szufladami, do których mamy lepszy dostęp i łatwiej w nich utrzymać porządek. Wszystkie zapasy, garnki, a nawet talerze lepiej jest przechowywać w szufladach właśnie. Pamiętajmy jednak także o aspektach wizualnych,o proporcjach. Starajmy się ukryć zlewozmywak, by nie skupiał na sobie oczu gości.

2013-09-18T08:17:36+00:00 Bez kategorii|